Har du blitt invitert til jobbintervju hos en arbeidsgiver du virkelig ønsker å jobbe for? Eller trenger du rett og slett bare en jobb, og nå endelig har blitt kalt inn? Uansett gjelder det å gripe sjansen, og du får kun én mulighet til å gi det rette inntrykket. En arbeidsgiver har gjerne hatt mange kandidater på intervju, noe som betyr at du ikke kan ligge på latsiden. Å lande drømmejobben handler om å gripe sjansen når den endelig dukker opp.
Finn fram konkurranseinstinktet ditt for å motivere deg selv til å bli den kandidaten intervjueren får best inntrykk av. Sørg for at du faktisk stiller opp på intervjuet uansett hva, du vil angre på det dersom du aldri tok sjansen. Vær tilgjengelig når de kaller deg inn, ikke utsett på grunn av artrose eller andre sykdommer, med mindre du er helt nødt.
Dra hjemmefra i god tid
På dagen for intervjuet sier det seg selv at du må komme presis. Slik viser du at du ønsker deg jobben. Det finnes nok av de som søker på jobber utelukkende fordi NAV krever det av dem, og dette er arbeidsgivere ofte klar over. Imøtekom intervjueren med et godt håndtrykk, øyekontakt og et vennlig smil – slik viser at du er selvsikker og lett å komme i kontakt med.
Vær forberedt på spørsmål du må regne med å få. Vis at du vet litt om bedriften du skal inn i dersom intervjuer spør, det kan godt hende at vedkommende leser opp spørsmål fra et skjema. På spørsmål om egne svakheter, trenger du ikke svare at du er perfeksjonist. Dette kommer du neppe unna med, da «alle» vet at dette er noe folk tror arbeidsgiver vil høre. Ha gjerne papirutgave av CV-en din og eventuelle attester tilgjengelig, selv om du allerede har disse digitalt.
Se deg selv utenfra
Sørg for å gi gode og utfyllende svar på spørsmål du blir stilt om deg selv, dine drømmer, ambisjoner og lignende. Å vise at du har mening i livet ditt og at du har ting som opptar fritiden din, kommer du langt med. Arbeidsgiver vil med spørsmålene sine forsøke å kartlegge deg for å finne ut om du først og fremst har rett kompetanse, men også hvorvidt du vil passe inn på arbeidsplassen.
Sett deg selv i en arbeidsgivers sko og spør: ville du ansatt deg selv? Hvis ikke, gjelder det å utbedre de feilene som gjør at svaret ble nei. Dersom du har vært lenge borte fra arbeidslivet er det ikke noe å gå gjort med det, annet enn å sørge for at tiden som arbeidssøkende (for det er nemlig det det heter, ikke «arbeidsledig») er over så snart som mulig.