Ungdom i jobb

Mange begynner å jobbe i tenårene mens de fortsatt går på skolen, og stadig flere unge eier egen bolig. Hele 42% i aldersgruppen 25-30 år eide egen bolig i 2016, i 2004 var dette tallet 34%. En tidlig start i arbeidslivet lar deg starte boligsparingen tidlig, og i tillegg bli selvstendig når det kommer til egen økonomi mens du er ung. Dette gir et godt grunnlag for overgangen fra barn til voksen. Boligmarkedet blir stadig tøffere for førstegangskjøpere, med høy prosentterskel for egenandelen du behøver for å få boliglån. Kommer du raskt i gang med sparingen gir dette deg et forskudd i anskaffelsen av egenandelen du trenger for ditt første boligkjøp.

Selvstendighet og god selvfølelse

En deltidsjobb med siden av skolen er for mange begynnelsen på det å bli økonomisk selvstendig. Du er ikke lenger avhengig av foreldrene dine om du trenge å kjøpe noe nye nytt. Det føles bra å kjøpe sine egne ungdomsklær, eller å spare til noe som stør høyt på ønskelista. Denne selvstendigheten kan også ha positiv effekt på eget selvbilde og selvtillit. Med en deltidsjobb følger faste rutiner som må følges . Du har et ansvar om å dukke opp til jobb i tide, og utføre arbeidsoppgaver slik du er opplært. Blir du flink i jobben din gir det mestringsfølelse, og bruker du egne opptjente penger er det du selv som har gjort deg fortjent til klærne du kjøper for lønnen din.

Yrkesutdanning og lærlingplass

På videregående finnes det mange forskjellige linjer en kan søke seg inn på. Flere av disse er yrkesrettede, som elektrofag, reiseliv og ambulansefag. Omtrent halvparten av alle videregående elever velger yrkesrettede fag, og praksis som lærling er en del av utdanningen. Da jobber du deg inn i yrket allerede mens du fortsatt går på skolen, og tjener lønn som lærling ved siden av. Dette øker sjansen for at du kan gå rett ut i arbeid etter at du er ferdig utdannet. Med god innsats ved siden av studiene mens du fortsatt går på videregående, kan du forberede deg tidlig på arbeidslivet som venter og også ha mulighet til å spare opp mot ditt første boligkjøp.