God søvn etter trening

 

Trening bidrar til god helse, men god søvn er faktisk like viktig. Dårlig søvn er skadelig for helsen, og en person som sover dårlig, får også problemer med å konsentrere seg på jobben. Et foretak som har fokus på de ansattes helse, bør derfor også ha fokus på de ansattes søvn.
Behagelig søvn
Hvis sengen er ubehagelig, sover man ikke godt. En ubehagelig seng gir også stive muskler, som fører til smerter og ubehag. Smerter fører igjen til lav effektivitet på jobben. Det spiller ingen rolle om man sover i himmelseng eller på en sovesofa, så lenge man ligger behagelig og har god plass. God plass er viktig, slik at man kan endre stilling i løpet av natten, og ligger behagelig uansett hvilken stiling man foretrekker.

Young beautiful, woman waking up fully rested.

Tren på rett tidspunkt
Det er ikke lurt å trene like før sengetid, men det er ikke farlig å trene om kvelden. En rask kveldstur tidlig på kvelden kan gjøre at man sover bedre. Trening om morgenen kan bidra til å myke opp musklene, og kan gi god energi til arbeidsdagen. Men man må heller ikke trene for hardt om morgenen. Da kan man bli trøtt senere på dagen.
Fleksibilitet
Trening er ikke det eneste som betyr noe. Mange sliter med muskelsmerter. Disse smertene kan ha ulike årsaker, men manglende fleksibilitet kan være en årsak. Det er viktig å tøye ut etter trening. Uttøyning kan gi økt bevegelighet og forebygge både smerter og skader. Det finnes også treningsmetoder som både trener og tøyer musklene samtidig, for eksempel yoga eller tai chi. Og det er ikke nødvendig å benytte avanserte yogaøvelser for å få en mykere kropp. Start alltid med lette øvelser, og ikke overdriv i starten.
Tøy ut før sengetid
Et av de beste tidspunktene å tøye ut musklene på, er før sengetid. Dersom man tøyer ut hele kroppen før man legger seg, er kroppen mindre stiv når man våkner. Et godt triks er også å strekke ut hele kroppen med det samme man våkner om morgenen, før man står opp av sengen. Da våkner kroppen raskere, og man kommer raskere i gang med dagens gjøremål.